اهداف قیام امام زمان (عجل الله تعالی فرجه الشریف )
از مهمترین اهداف قیام حضرت مهدىعلیه السلام، بر پایى عدل و قسط در جامعه بشرى و بسط و توسعه آن بر کل کره زمین و بین تمام انسانها است.
معناى لغوى «عدل» آن است که از نظر انسانها مستقیم است و آن ضد جور است و حکم به حق را نیز گویند. «قسط» در لغت به معناى عدل است.
بدون تردید کمتر مسألهاى است که در اسلام به اهمیت عدالت باشد؛ زیرا مسأله «عدل» همانند مسأله «توحید» در تمام اصول و فروع اسلام ریشه دوانده است؛ یعنى، همانطور که هیچ یک از مسائل عقیدهاى، عملى، فردى، اجتماعى، اخلاقى و حقوقى، از حقیقت توحید و یگانگى جدا نیست؛ همچنین هیچ یک از آنها را خالى از روح «عدل» نخواهیم یافت.
بنابراین جاى تعجب نیست که «عدل» به عنوان یکى از اصول مذهب و یکى از زیربناهاى فکرى مسلمانان شناخته شود.
رسول گرامى اسلامصلى الله علیه وآله درباره عظمت عدل فرمود:
«بِالْعَدلِ قامَتِ السَّماواتُ وَالاَرضُ / آسمانها و زمین بر اساس عدل استوارند».
این تعبیر رساترین تعبیرى است که ممکن است درباره عدالت بشود؛ یعنى، نه تنها زندگى محدود بشر در این کره خاکى، بدون عدالت بر پا نمىشود؛ بلکه سرتاسر جهان هستى و آسمانها و زمین، همه در پرتو عدالت و تعادل نیروها و قرار گرفتن هر چیزى در مورد مناسب خود، برقرار است و اگر لحظهاى، و به مقدار سرسوزنى، از این اصل منحرف شود، رو به نیستى خواهد گذاشت.
از این رو خداوند متعال در آیات فراوانى، انسانها را به اقامه عدل توصیه و امر فرموده است.
«عدالت»، عبارت است از اینکه انسان حق هر کس را بپردازد و نقطه مقابلش، آن است که ظلم و ستم کند و حقوق افراد را از آنها دریغ دارد. «قسط» مفهومش آن است که حق کسى را به دیگرى ندهد، و به تعبیر دیگر «تبعیض» روا ندارد.
مفهوم وسیع این دو کلمه - مخصوصاً به هنگامى که جدا از یکدیگر استعمال مىشوند - تقریباً مساوى است و به معناى رعایت اعتدال در همه چیز و همه کار و هر چیز را به جاى خویش قرار دادن مىباشد.
در روایات فراوانى مهمترین هدف قیام حضرت مهدىعلیه السلام «اقامه عدل و قسط» بیان شده است:
1 . امامعلىعلیه السلام فرمود:
«همانا یازدهمین فرزندم مهدىعلیه السلام است، که زمین را پراز عدل و قسط مىکند، آنگونه که پر از جور وظلم شدهباشد».
2 . امام باقرعلیه السلام فرمود:
«همانا قائم 309 سال به اندازه درنگ اصحاب کهف در غارشان حکومت خواهد کرد زمین را پر از عدل و قسط مىکند، همانگونه که پر از ظلم و جور شده باشد».
3 . امام هادىعلیه السلام فرمود:
«پس از من فرزندم حسن است و پس از حسن فرزندش قائمکسىکه زمین را از عدل و داد آکنده سازد، همچنان که پر از ظلم و جور شده باشد».
.عبدالعظیم حسنى مىگوید
به امام جوادعلیه السلام عرض کردم: امیدوارم شما قائم اهل بیت محمد باشید کسى که زمین را پر از عدل و داد نماید؛ همچنان که آکنده از ظلم و جور شده باشد.
فرمود: «اى ابوالقاسم! هیچ یک از ما نیست جز آنکه قائم بهامر خداوند و هادى به دین الهى است، اما قائمىکه خداىتعالى بهوسیله اوزمین راازاهل کفر و انکار پاک سازد و آن را پر از عدل و داد نماید، کسىاستکه ولادتش برمردم پوشیده و شخصش ازایشان نهانوبردننامشحراماست. او همنام و همکنیه پیامبرصلى الله علیه وآله است و...».